• entree voor ingreep
  • entree, beton nog niet geschilderd
  • voorgevel voor renovatie
  • voorgevel na renovatie
  • achtergevel met oude kleuren
  • achtergevel met nieuwe kleuren
  • noodtrappenhuis voor afsluiting
  • noodtrappenhuis na afsluiting
  • noodtrappenhuis afgesloten met stalen lamellen
  • het effect van de lamellen

Remijden

 

flatgebouw, Amsterdam Osdorp

Het flatgebouw Remijden 3 t/m 182 is in 1958 door architect F.J. van Gool ontworpen.
Het gebouw is negen verdiepingen hoog en bestaat uit twee vleugels met respectievelijk 9 en 11 woningen per verdieping.
Het centrale trappenhuis met twee liften was vrij toegankelijk net als de twee noodtrappenhuizen aan het einde van de galerijen. De postbode bezorgde de post nog via de brievenbus in de woningtoegangsdeuren op de galerijen. De entree was nauwelijks herkenbaar en ontbeerde elke uitstraling.
De flat word grotendeels bewoond door oudere bewoners.

De bewoners hadden een onveilig gevoel doordat zich in het trappenhuis regelmatig hangjongeren ophielden.

Opdracht kregen wij om de uitstraling van de flat als geheel te verbeteren, de flat af te sluiten en een entree te ontwerpen met postkasten, een huisbel- en video-installatie en een herkenbaar en aantrekkelijk voorkomen.Ook het maken van een kleurenplan voor het gehele gebouw, voor uitvoering op een later tijdstip behoorde tot de opdracht.

Het energetisch verbeteren van de flat en het aanbrengen van individuele  installaties met een hoog rendement werd uitgesteld tot een later tijdstip.

Door te schuiven met bergingen en het verkleinen van de ruimte van de centrale stookinstallatie werd het mogelijk ruimte in de aanbouw grenzend aan de entree vrij te maken ter vergroting van de entreehal en het plaatsen van postkasten aan de gevel.

Voor de galerijen van de eerste drie verdiepingen boven de entree is een glasvliesgevel geplaatst waardoor de entree veel ruimer en zichtbaarder is geworden. De nieuwe entree en het trappenhuis over de onderste vier lagen is uitgelicht met o.a. oranje lichtbakken. Dit versterkt de herkenbaarheid van de entree in de schemer en nacht en bewerkstelligt een levendige sfeer .

De noodtrappenhuizen zijn in de wederopbouw stijl van het gebouw afgesloten. Door het toepassen van stalen lamellen wordt het oorspronkelijke ontwerp van de trappen niet aangetast en wordt de situatie toch afdoende aangepast aan de noodzaak tot afsluiting.

Inmiddels is ook het kleurenplan uitgevoerd.

 



×